’s Werelds eerste hybride trimarans - Maintenancewijzer
106
post-template-default,single,single-post,postid-106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

’s Werelds eerste hybride trimarans

Werknemers op boorplatformen en windparken midden op zee kunnen een aangenamere reis tegemoet zien, met een aanzienlijk lagere kans op zeeziekte. Scheepsbouwer VEKA Group bouwt  twee trimarans die speciaal bestemd zijn voor het vervoer van personeel en goederen naar windmolenparken op zee. Het zijn de eerste hybride trimarans ter wereld. Het vervoer van offshore personeel gebeurt nu nog vooral met catamarans.

Duurzame vormen van energie gaan een steeds grotere rol spelen. Hierdoor wordt ook de aanleg en het onderhoud van windmolenparken op zee intensiever. Volgens VEKA is snel en comfortabel vervoer naar deze bijzonder gelegen locaties daarbij onmisbaar. De 33 meter lange trimaran beschikt over een innovatieve aansturing. Op de schepen worden vijf waterjets geïnstalleerd. Drie van deze jets worden direct aangedreven door dieselmotoren. De buitenste twee waterjets worden aangedreven door permanente magnetische generatoren. Als extra back-up zijn er ook nog batterijen aan boord die worden opgeladen door de generator. Deze batterijen kunnen de buitenste jets laten draaien. Deze combinatie van diesel en elektriciteit, maakt het de eerste hybride trimaran ter wereld.