SPIE mag de lucht in; drone licentie is binnen - Maintenancewijzer
18
post-template-default,single,single-post,postid-18,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

SPIE mag de lucht in; drone licentie is binnen

SPIE Nederland heeft van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de licentie ontvangen om inspecties en metingen met een drone uit te voeren, inclusief de ontheffing om hoger dan de officiële 120 meter te vliegen. SPIE is één van de weinige bedrijven in Nederland met een licentie.

Het was een hobbelige weg, want de wetgeving voor het vliegen met een drone was de afgelopen jaren nog volop in beweging. Toen SPIE 2,5 jaar het idee opperde om een drone aan te schaffen om hier inspecties en metingen mee te doen, wist drone piloot Johnny van der Poel al dat het een intensief traject zou gaan worden: “De techniek gaat sneller dan de wetgeving omtrent drones. Er werd in het begin vooral vastgehouden aan de wetgeving van de civiele luchtvaart. Mede door de regelmatige wijzigingen in de regelgeving liet de licentie langer op zich wachten.” 

Ook Tara van Haperen, constructeur en nu ook drone pilote van SPIE, heeft het gehele traject doorlopen: “De benodigde theoretische en praktische opleidingen zijn succesvol afgerond, de drone is luchtwaardig bevonden en een operationeel handboek is opgesteld.

Het moest stapje voor stapje, maar nu kunnen we onze drone dan eindelijk inzetten.” Voor SPIE Nederland is het gebruik van een drone een extra dienst die uitstekend gecombineerd kan worden met de expertise van SPIE. Er worden al veel inspecties en metingen gedaan voor klanten in alle marktsegmenten, maar met het gebruik van een drone kunnen ook de moeilijk toegankelijke plekken uitstekend geanalyseerd worden.

De SPIE drone is een Aibot-X6-V2 die makkelijk aan te passen is aan de nieuwste innovaties en software. Het kan inspecties uitvoeren in zowel twee- als driedimensionaal beeld en met behulp van een infrarood camera kunnen warmteprofielen in kaart worden gebracht. Door de camera die aan de drone zit te verbinden met een display op het grondstation, kan het te inspecteren object in FULL HD worden bekeken en direct worden geanalyseerd. Met een speciale camerabol die aan de drone wordt gehangen kunnen tevens 360° foto’s worden gemaakt. Het scheelt een hoop tijd en kosten. Extra veiligheid wordt gegarandeerd door de stootrand om de rotors.