Adiabatische koeling als duurzaam en besparend koelconcept - Maintenancewijzer
338
post-template-default,single,single-post,postid-338,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

Adiabatische koeling als duurzaam en besparend koelconcept

Adiabatische koeling is geen nieuwe uitvinding maar een permanent natuurlijk fenomeen. Adiabatische koeling is de gebruikelijke naam voor deze koeltechnologie maar het concept wordt ook koeling door verdamping genoemd of koeling door verdamping van water, nevel, waterdamp en watergebaseerde koeling.

Adiabatische koeling vindt plaats wanneer waterdamp in de lucht wordt opgenomen en verdampt waardoor de luchttemperatuur daalt. Voor het verdampen van water in de lucht is energie nodig. Om precies te zijn is hiervoor 0,68 kW per liter verdampt water nodig. Deze energie wordt opgenomen uit de omgevende lucht. Het verdampingsproces verlaagt de luchttemperatuur terwijl de relatieve luchtvochtigheid stijgt. Met andere woorden, de lucht kan met water worden gekoeld en er kan worden bespaard op de energie voor koeling.

Adiabatische koeling is vrijwel overal toepasbaar bij toepassing in luchtbehandelingssystemen, maar ook als directe koeling in de ruimte. Het bedrijf Condair, gevestigd in Amsterdam, levert deze systemen op de Nederlandse markt.