9-daagse spoorvernieuwing en onderhoud rondom Tilburg - Maintenancewijzer
408
post-template-default,single,single-post,postid-408,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

9-daagse spoorvernieuwing en onderhoud rondom Tilburg

ProRail is aan de slag met een aantal grote werkzaamheden rondom Tilburg. Het gaat om het vernieuwen van wissels, het inschuiven van een onderdoorgang en de verbreding van een perron. De gevolgen voor het treinverkeer zijn ingrijpend.
In Oisterwijk wordt een nieuwe tunnel onder het spoor geschoven. Deze staat al klaar naast het spoor. Met behulp van hydraulische vijzels wordt de ruim 800.000 kilo wegende tunnel zo’n 40 meter verschoven. Dat gebeurt naar verwachting maandagochtend. De tunnel wordt direct na de herfstvakantie in gebruik genomen. Het huidige overpad wordt dan opgeheven. Behalve een veilige onderdoorgang krijgt het station ook aan de noordzijde van het spoor een entree.
In Tilburg wordt station Tilburg Universiteit vernieuwd. Het zogenaamde eilandperron wordt verbreed van 3,5 meter naar ruim 8 meter. Dit betekent dat het naastgelegen spoor wordt verlegd en verlengd. Op het verbrede perron komt nieuw stationsmeubilair en nieuwe ledverlichting. Ook wordt het onbeveiligde overpad opgeheven en in plaats daarvan komt er een nieuwe veilige toegang die niet meer over het spoor gaat.
Op het emplacement in Tilburg grote delen van het spoor vernieuwd. Het gaat om spoorstaven, de dwarsliggers en het grind (ballast) waarop deze rusten. Ook worden er complete wissels vernieuwd. Door de infra tijdig te vernieuwen houdt ProRail het spoor in goede conditie zodat de treinen er veilig en betrouwbaar gebruik van kunnen blijven maken.