ISO-normen voor drones - Maintenancewijzer
455
post-template-default,single,single-post,postid-455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

ISO-normen voor drones

In internationaal verband wordt een ISO-norm opgesteld om de wereldwijde compatibiliteit van systemen die de autorisatie en identificatie van drones borgen. Belanghebbenden die bij willen dragen aan de ontwikkeling van deze normen, kunnen zich melden bij NEN.

ISO heeft in april 2017 het voorstel goedgekeurd van KATS (Korean Agency for Technology and Standards) om de oprichting van een ISO werkgroep ‘ISO License and Drone Identity Module for Drone’ op te richten. Van de ISO leden hebben 21 landen gestemd op het initiatief om een mondiale norm te ontwikkelen voor een uniform registratiesysteem voor drones. Wereldwijd is er nu groen licht voor de start en Nederland kan hierbij aansluiten.

Het aantal drone-gebruikers neemt wereldwijd snel toe door de commercialisering (hobby’s, gadgets). Hierdoor neemt het aantal ongelukken toe (voetgangers verwondingen, aanrijdingen, crashing van drones). Ook de veiligheid rondom terrorisme en criminaliteit is hierdoor verminderd, aangezien operators onvoldoende rekening houden met vlieghoogte beperkingen voor drones en juridische beperkingen m.b.t. tot ‘No fly’ zone bestemd voor politie, brandweer, militair en publieke doeleinden.

Diverse oplossingen zoals een verbod op vliegen in grote steden, preventieplannen bij neerstorten, criminaliteit/terrorisme bieden geen volledige oplossingen om transparantie en de veiligheid van het gebruik van drones rondom professioneel en particulier gebruik te verbeteren.

Een toename in de hoeveelheid drone-gebruikers, vraagt om een uniform internationaal registratiesysteem ofwel Drone Identity Module (DIM). Dit registratiesysteem kan bijdragen aan het vrije verkeer van drones in alle regio’s en het verminderen van de overtredingen binnen de ‘No fly’ zones. Drone Identity Module (DIM) is bestemd voor professioneel gebruik, waarbij maximale hoogtes en restricties van de ‘No fly zone’ uitgangspunt zijn voor registratie. Het licentie proces voor professioneel gebruikers wordt gebaseerd op een wereldwijde compatibiliteit van de DIM. DIM heeft als doel om de wildgroei aan bestaande regionale systemen wereldwijd
te harmoniseren. Dit maakt het mogelijk om de ‘No fly’ zone van bijvoorbeeld politiediensten over de landsgrenzen door te trekken, maar ook om ongelukken te voorkomen en criminaliteit tijdig te signaleren.