Dag van de Duurzaamheid: dat is het voor Mourik iedere dag - Maintenancewijzer
790
post-template-default,single,single-post,postid-790,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

Dag van de Duurzaamheid: dat is het voor Mourik iedere dag

De Dag van de Duurzaamheid. Niet alleen op deze dag is Mourik. Iedere dag probeert het bedrijf de wereld een stukje mooier te maken met haar werkzaamheden. Als een van de grootste familiebedrijven van Nederland ligt de focus niet op de korte termijn, maar juist op de toekomst.

Werken aan een wereld waar ook onze kinderen en kleinkinderen in kunnen opgroeien!

Een duurzame infrastructuur door met minder energie en grondstoffen de levensduur van de Nederlandse infrastructuur te verbeteren. Dit jaar werd bijvoorbeeld de Nijkerkerbrug op innovatieve wijze gerenoveerd. Hierdoor was nieuwbouw niet nodig. Hierbij zijn diverse betonrenovatie- en versterkingstechnieken van dochterbedrijf Vogel toegepast. Door middel van kathodische bescherming en lijmwapening, is de levensduur van de brug met 30 jaar verlengd.

Droge voeten voor alle Nederlanders

De ambitie is droge voeten voor alle Nederlanders. Dit wordt gerealiseerd door op innovatieve wijze aan klimaatadaptie te werken. Zo is dit jaar de IJsseldijk bij Gouda door op innovatieve wijze verbeterd. Anders dan bij eerdere dijkverbeteringsprojecten is hier gebruik gemaakt van een innovatie. De dijk is geïnjecteerd met een bindmiddel (soilmix), dat zich met de grond mengt en zo de dijk verstevigt. Door toepassing van deze innovatie is het niet nodig om damwanden te slaan in een stedelijk gebied met beperkte ruimte voor uitvoering. Deze uitvoeringsmethode is al vaker toegepast bij een dijkverbetering, maar nog niet eerder op zo’n grote schaal. Voor het project Verbetering IJsseldijk Gouda heeft Mourik de Waterinnovatieprijs gewonnen.

Ook wordt concreet gewerkt aan de ambitie door natte kunstwerken zoals sluizen en gemalen te renoveren. Het afgelopen jaar zijn onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de complexen Delden en Hengelo. Door het vervangen van de motoren is het complex geëlektrificeerd, maar ook energie-efficiënter gemaakt. Dit resulteerde in een besparing van 299 ton CO2 over een termijn van 20 jaar.

Met de werkzaamheden in de industrie wordt bijgedragen aan een schone, circulaire industrie. Bijvoorbeeld door emissiebeperkende technieken en waterzuiveringsinstallaties toe te passen bij industriële klanten. Zo wordt geprobeerd emissies te beperken en water weer circulair in te zetten.

Mourik levert ook een bijdrage aan de energietransitie. Om huishoudens van duurzame warmte te voorzien, worden restwarmtenetwerken aangelegd.  Dochteronderneming MVOI werkt mee aan het warmtenet van HVC. Het warmtenet van HVC is ruim 30 kilometer lang en ligt in Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Inmiddels zijn ruim 6.000 woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet.

Microbattle

Extra aandacht wordt besteed aan duurzaam leven en werken, door onder andere met het Mourik Microbattle team de deelname aan de Microbattle te starten. De Microbattle is een battle waar teams van verschillende bedrijven drie weken aan deel nemen door dagelijks groene en sociale daden uit te voeren waarmee de teamleden punten verdienen. Het team met de meeste punten wint. Voorbeelden van de groene en sociale daden zijn: maximaal twee minuten warm douchen, twee stuks zwerfafval opruimen, een uur in de natuur doorbrengen, iemand een compliment geven en een onbekende helpen. Volg ons duurzame avontuur via onze socialmediakanalen.

Benieuwd wat Mourik nog meer aan duurzaamheid doet? Ze vertellen het je graag! Of lees het in het Mourik Jaarbeeld.