Extra veiligheidsmaatregelen tankenpark Delfzijl -
804
post-template-default,single,single-post,postid-804,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default

Extra veiligheidsmaatregelen tankenpark Delfzijl

De Nederlandse Aardolie Maatschappij neemt op aandringen van Staatstoezicht op de Mijnen drie extra veiligheidsmaatregelen. Nadat de NAM had gerapporteerd naar aanleiding van de lekkage van aardgascondensaat op het tankenpark Delfzijl. Hierbij is begin oktober aardgascondensaat in het riool van gemeente Farmsum terecht gekomen. De veiligheidsmaatregelen moeten direct worden uitgevoerd omdat het schoonmaken van het riool praktisch is afgerond en weer in gebruik zal worden genomen.

Aardgascondensaat is een giftige, licht ontvlambare vloeistof, die vrijkomt bij de winning van aardgas. De vloeistof lijkt op dieselolie en bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder benzeen. Om te voorkomen dat mensen worden blootgesteld en deze stof niet in het milieu komt is het belangrijk dat de NAM voldoende veiligheidsmaatregelen treft.

Op aandringen van SodM neemt de NAM de volgende extra veiligheidsmaatregelen:

  • Alarmeringen op het tankenpark worden aangepast zodat signalen van mogelijke lekkage direct en met de hoogste prioriteit worden opgepakt
  • Er wordt een afsluiter in het riool geplaatst zodat er in de toekomst geen aardgascondensaat meer in terecht kan komen
  • Buiten kantooruren zal een medewerker op het tankenpark gestationeerd worden, zodat er ingegrepen kan worden bij een calamiteit.

SodM ziet erop toe dat de NAM deze maatregelen neemt. Deze maatregelen gelden in elk geval totdat duidelijk is wat de NAM gaat doen om de veiligheid duurzaam te beheersen.