FrieslandCampina minimaliseert productie vanwege breuk in restwaterleiding -
811
post-template-default,single,single-post,postid-811,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default

FrieslandCampina minimaliseert productie vanwege breuk in restwaterleiding

De breuk leidde tot massale vissterfte in de Berkel. Met behulp van melkveehouders is een persleiding omgelegd. Beroeps- en sportvissers hebben geholpen de nog levende vissen te vangen en weer uit te zetten op veilige plekken. De breuk vond maandag 5 november plaats in een restwaterleiding van het Waterschap Rijn en IJssel in de buurt van Lochem. Het vervuilde water was afkomstig van de productielocaties in Lochem en Borculo en stroomde in het riviertje De Berkel.
Het Waterschap heeft het water dat in het riviertje stroomde naar een reservoir gepompt. FrieslandCampina heeft op zijn beurt de productie geminimaliseerd en sommige onderdelen stilgelegd om daarmee de hoeveelheid restwater te verminderen. Ook is het stil leggen van de productie besproken als laatste redmiddel, maar dat bleek niet nodig, meldt de zuivelcoöperatie.

Inmiddels is de aanvoer van de lekke persleiding omgelegd. Dit was een lastige klus vanwege de diepte en het moerassige terrein. Momenteel wordt gewerkt aan het herstellen van de leiding.