Risk Based Maintenance (RBM), Onderhoudsconcepten op basis van Risico -
492
post-template-default,single,single-post,postid-492,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default

Risk Based Maintenance (RBM), Onderhoudsconcepten op basis van Risico

De deelnemer wordt in deze cursus meegenomen in een proces dat start bij het vaststellen van onderhoudsdoelstellingen en leidt tot een geoptimaliseerd Onderhoudsconcept op basis van Risico. Daarnaast zal duidelijk worden dat een onderhoudsconcept niet statisch is en continu onderhevig is aan veranderende factoren zoals onder andere het gebruik van de installatie, de economische situatie en wet- en regelgeving.

Cursus: Risk Based Maintenance (RBM), Onderhoudsconcepten op basis van Risico
Organisatie: NVDO
Datum: 15 en 16 november 2018
Locatie: NVDO-Verenigingsgebouw te Houten
In company mogelijk

Centraal in dit proces staat het risico denken: Wat zijn risico’s ten aanzien van uw bedrijf, hoe worden potentiële risico’s in kaart gebracht en op welke manier kunnen deze vermeden worden?

De behandelde methodiek is algemeen toepasbaar en niet afhankelijk van bepaalde typen installaties. Het proces om tot een onderhoudsconcept op basis van risico te komen is generiek en toepasbaar in alle markten waarin technisch onderhoud gepleegd wordt. Een belangrijke methodiek is de FMECA (Failure Mode, Effects and Criticality Analysis). De FMECA ondersteunt het denken in termen van risico’s en helpt u het onderhoud in uw organisatie naar een hoger plan te tillen.

Doel
In de Cursus Risk Based Maintenance, onderhoud op basis van risico’s leert u hoe u grip krijgt op het onderhoud en een optimum kunt creëren tussen bedrijfsdoelstellingen en onderhoudskosten. U leert een risicomatrix op te stellen op basis van bedrijfsdoelstellingen. U leert (van grof naar fijn) de kritische onderdelen van de installaties op te sporen en de faaloorzaken in kaart te brengen.

Risk Based Maintenance (RBM) helpt prioriteiten te stellen in preventief onderhoud. Het maakt inzichtelijk waar de grootste risico’s liggen, zodat u daar op kunt anticiperen en weet welke delen van je installatie wel en welke niet mogen falen. Tot slot faciliteert RBM uw gesprek in de boardroom. Een objectieve onderbouwing, waarbij ook gevolgkosten in beeld zijn van ‘wat als scenario’s’, is daarbij zeer behulpzaam.

Onderwerpen

  • Het herkennen en formuleren van bedrijfsdoelstellingen;
  • Het definiëren van risico’s;
  • Verschillende methodieken van risicoanalyses (een voorbeeld: FMECA);
  • Opstellen van een onderhoudsconcept naar aanleiding van de risicoanalyse;
  • Optimaliseren van onderhoudsconcepten.

 

Bestemd voor
Deze cursus is bestemd voor Maintenance Engineers, Projectleiders, Maintenance Managers, Werkvoorbereiders en iedereen die in staat wil zijn om zelfstandig e beste onderhoudsstrategie en onderhoudsfrequentie te bepalen.