Afsluitdijk 2 meter hoger - Maintenancewijzer
1054
post-template-default,single,single-post,postid-1054,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

Afsluitdijk 2 meter hoger

De Afsluitdijk is afgekeurd en wordt 2 meter hoger. BAM, Van Oord en Rebel gaan 75.000 speciale X-blokken inzetten om de dijk te versterken. Eind 2022 moet het project klaar zijn.

Komende jaren verwacht de bouwcombinatie dat tussen 800 en 900 mensen met de uitvoering bezig zijn. Afgelopen jaar werd benut voor de financiƫle invulling en het verder uitwerken van het ontwerp voor de 32 kilometer lange dijk.

De Afsluitdijk wordt circa twee meter hoger, krijgt een nieuwe bekleding en sterkere sluizen. De spuicomplexen bij Den Oever worden uitgebreid met extra spuisluizen en twee grote gemalen. Zo kan er meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer in stroomt. De gemalen zijn energiezuinig. De energie die nodig is, wordt opgewekt met 2,7 hectare zonnepanelen bij Den Oever. Het spuicomplex bij Kornwerderzand krijgt een stormvloedkering, die de sluizen straks beschermt tegen onstuimig weer. Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen wordt door regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk een vismigratierivier aangelegd.
Bron: Cobouw Beeldmateriaal: BAM Infra