Groot onderhoud krakercomplex LHC 1 Dow Terneuzen - Maintenancewijzer
1119
post-template-default,single,single-post,postid-1119,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default

Groot onderhoud krakercomplex LHC 1 Dow Terneuzen

Vanaf 9 september vindt groot onderhoud plaats aan kraker LHC 1. Meer dan 1.500 extra medewerkers van verschillende externe bedrijven voeren in de periode daarna onderhoudswerkzaamheden uit.

LHC staat voor Light Hydro Carbons, oftewel koolwaterstoffen. De kraker splitst nafta – een afgeleide van ruwe olie – in koolwaterstoffen, zoals ethyleen en propyleen. Dat zijn de grondstoffen voor de andere Dow-fabrieken die er chemicaliën en kunststoffen van maken. LHC 1 vormt samen met twee andere naftakrakers het hart van de Terneuzense Dow-vestiging.

Om een fabriek draaiende te houden, is regelmatig onderhoud en inspectie nodig. Omdat hiervoor de fabriek stil moet liggen, is tijdelijk geen productie mogelijk. Om geen kostbare tijd te verliezen, zijn alle werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. De voorbereidingen zijn in 2017 al begonnen. Bij de onderhoudsoperatie zijn veel andere bedrijven betrokken. In totaal leveren zo’n 1.500 externe medewerkers – van stellingbouwers en kraanmachinisten tot brandwachten en inspecteurs – hun bijdrage.

Naar verwachting ontstaat door de onderhoudsstop extra verkeersdrukte. Samen met Gemeente Terneuzen, Westerscheldetunnel N.V. en het Waterschap is er gekeken om het verkeer zo goed mogelijk naar de Dow site te leiden. In de ochtend en avond spits is de Wevelswaaldijk opengesteld voor verkeer.

Om de kraker vanaf begin september stil te leggen en later weer veilig op te starten, is het gebruik van de fakkelinstallatie nodig. De vlam van de fakkel kan gepaard gaan met een brommend geluid en een felle gloed. Ook via de social media kanalen zal Dow de omgeving op de hoogte houden van de momenten waarop er gefakkeld wordt.