De WISPI: De oplossing voor elke plant turnaround of stop - Maintenancewijzer
12
post-template-default,single,single-post,postid-12,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-10.0,elementor-default,elementor-kit-1167

De WISPI: De oplossing voor elke plant turnaround of stop

Met de WISPI kunt u in combinatie met meshguard meetkoppen uw veiligheid en dat van uw werknemers naar een hoger niveau tillen. De WISPI is uitermate geschikt om groepen werkers in gevaarlijk gebied te waarschuwen voor giftige gassen en/of dreigend explosiegevaar.

Om een groter gebied te bestrijken kunnen meerdere meshguard meetkoppen op sleutellocaties worden opgehangen die gebruik maken van hetzelfde netwerk. De WISPI leest de gegevens uit en alarmeert indien nodig.

Elke meetkop is voorzien van een interne batterij die ervoor zorgt dat er geen voedingen voorzien dienen te worden. Deze interne batterij zorgt ervoor dat een meshguard meetkop tussen de twee en acht maanden meegaat, afhankelijk van de type sensor.

De meshguard meetkop is voorzien van 1 sensor, de volgende sensoren zijn toepasbaar:

  • O2 (zuurstof)
  • LEL (brandbare gassen, katalytische sensor)
  • LEL (brandbare gassen, infrarood sensor)
  • CO (koolmonoxide)
  • H2S (zwavelwaterstof)
  • NH3 (ammoniak)
  • CL2 (chloor)
  • SO2 (zwaveldioxide)
  • CO2 (koolstofdioxide)
  • Gamma (straling)

    In totaal kunt u met de WISPI een systeem uitrollen met maximaal 24 detectoren. Het systeem heeft een lange operationele tijd op 1 batterij en het complete systeem functioneert draadloos. De enige voeding die benodigd is om het systeem uit te kunnen zetten is een 230v voeding voor de WISPI, welke fungeert als centrale ontvanger en alarmgever. De WISPI is de spin in het web en krijgt continue de actuele meetwaardes van alle meetkoppen op een afstand van 300 meter draadloos binnen. Mocht 300 meter niet toereikend zijn dan is er mogelijkheid om deze afstand te vergroten d.m.v. routers/signaalversterkers. Dit betekent geen draden meer en er zijn geen voedingen meer noodzakelijk voor de meetkoppen waardoor dit systeem binnen een paar uur gereed en geïnstalleerd kan zijn op uw locatie.

Installatie van de WISPI

De installatie van de WISPI en de bijbehorende meshguard meetkoppen gebeurt te allen tijde door gecertificeerde service technici welke het complete systeem bij u op locatie plaatsen. Het systeem wordt geheel geconfigureerd en geprogrammeerd voor uw toepassing afgeleverd.

Samen met u loopt onze service technieker alle meshguard meetkoppen na, worden de posities met u doorgenomen, de signaalsterktes van de meetkoppen getest en uiteindelijk wordt het complete systeem op locatie getest onder uw supervisie. Zo wordt een compleet werkend systeem bij u achtergelaten. Zonder vrachtwagens op uw terrein, zonder kabels, zonder heftrucks, zonder een enorme ploeg aan personeel. Veilig in alle opzichten: Explosieveilig zone 0, bestendig tegen alle weersomstandigheden, makkelijk en fool-proof te bedienen en zonder kabels. Het datanetwerk wordt door de meetkoppen automatisch gevonden, de meetkoppen gebruiken elkaar indien nodig om gegevens naar de centrale unit te sturen.

Valt er een meetkop uit?

Het systeem alarmeert, maar de data en alarmen van andere toestellen komen niet in gevaar doordat het netwerk automatisch opnieuw gevormd wordt. U mist dus niets. Men is snel ter plekke om de uitgevallen meetkop te repareren of te vervangen.

Degelijker kan niet

Uitval van alarmeringsapparatuur betekent een stilliggend project. Uitval van alarmeringsapparatuur is onaanvaardbaar, of dit nu door het systeem zelf of door menselijke fouten komt.

Het WISPI systeem met zijn meshguard meetkoppen kan letterlijk tegen een stootje. Het bestaat uit een mobiel frame waaraan een explosieveilige behuizing, meshguard meetkoppen, een sirene en een zwaailicht bevestigd zijn. De behuizing bevat een FMC-2000 multi-channel controller en een back-up accu. Deze zorgt met ingebouwde modem voor de uitlezing en alarmering op de meetsignalen van de meshguards. Geschikt voor zone 0 betekent dat de meshguards meetkoppen zelfs in besloten ruimte gebruikt kunnen worden. de WISPI zelf is geschikt voor zone 1 omgevingen. De eisen voor deze ultieme stevigheid bij zo’n kast zijn enorm, vandaar dat het deksel van de kast met 20 heavy-duty bouten zit vastgeschroefd op de behuizing. Om te voorkomen dat al deze bouten moeten worden los- en vastgedraaid voor het wijzigen van een configuratie, hebben we het systeem voorzien van een drukknoppen tableau aan de buitenkant van de behuizing. Hierdoor is ook met een gesloten deksel in te grijpen op het functioneren van de apparatuur binnenin.

Wat als…?

Wat gebeurt er als de stroomvoorziening wegvalt? Wat als er een meetkop signaal verliest, krijg ik hier dan wel een melding van? Wat als men de kast als “geintje” uitzet, is dit mogelijk? Kan ik ook een melding krijgen als ik niet op de plant aanwezig ben? Ik heb een aggregaat in de zone staan, kan ik die ook laten afschakelen bij een LEL alarm?

De WISPI is voorzien van een back-up accu die bij stroomuitval in werking treed, met deze back-up accu kan het systeem nog ca. 14 uur doordraaien. Door de storingsbuzzer worden de mensen gewaarschuwd dat de stroomvoorziening is weggevallen, ook kunt u dit op afstand zien vanwege het stoplichtentableau bovenop de kast. Door een knipperend oranje licht geeft de WISPI aan dat er een systeem alarm zich voordoet. Dit kan zijn, het weggevallen van de stroomvoorziening of het missen van een meetkop binnen het systeem. Dus ook bij het wegvallen van een meetkop kan de WISPI actie ondernemen, hij zal dit alarmeren d.m.v. het systeem alarm of kan het grote akoestische en optische alarm af laten gaan indien u dit wenst. Het uitzetten van de WISPI kan men niet, er is een speciale sleutel nodig om de WISPI te kunnen overschakelen naar de program mode. Wanneer het complete systeem bij u op locatie is geïnstalleerd wordt deze sleutel verwijderd waardoor het complete knoppentableau niet functioneert. Hierdoor is het systeem veilig voor eventuele grapjassen die het systeem willen uitschakelen.

Wanneer er gas wordt gedetecteerd door een meetkop, zal deze in alarm gaan bij de vooraf ingestelde grenswaarde. De WISPI krijgt draadloos dit signaal binnen en zal door middel van een zeer luid akoestisch (100dB) en optisch signaal (rood flitslicht) uw medewerkers alarmeren voor een gevaarlijke situatie.Wanneer de situatie weer veilig is zal de WISPI stoppen met alarmeren en kunt u op afstand op het stoplichtentableau zien dat de omgeving weer veilig is, er brand dan namelijk groen licht. Mocht u niet op de plant aanwezig zijn maar toch meldingen hiervan willen ontvangen, dan is dit mogelijk. De WISPI is voorzien van een SMS module en kan hiermee SMS berichten uitzenden bij een alarm, u kunt zelf aangeven bij welke alarmen u een SMS wilt ontvangen.

Wanneer er in het werkgebied een verhoogde waarde %LEL (explosiegevaar) wordt gemeten is het geen prettig idee dat men door kan gaan met de werkzaamheden, denk aan slijpen, lassen enz.

Ook dit kunt u met de WISPI naar een hoger niveau tillen. De WISPI kan door het gebruik van een RAEpoint op afstand onderdelen schakelen, denk aan bijvoorbeeld aan aggregaat die de werknemers voorziet van stroom voor hun werkzaamheden. Wanneer er een verhoogde waarde %LEL wordt gemeten kan de WISPI draadloos de stroomvoorziening uitschakelen zodat uw medewerkers gealarmeerd worden door het luide akoestische en optische signaal. Maar ook doordat de stroomvoorziening wegvalt is de kans op een ongeluk zo veel mogelijk beperkt, men kan simpelweg niet verder met de laswerkzaamheden en/of slijpwerkzaamheden.

Maatwerk voor uw project

Zoals u in bovenstaande verhaal kunt lezen is er veel mogelijk om uw project goedkoper, veiliger, sneller en zekerder te maken met het WISPI systeem. RAE Benelux biedt ook een complete demonstratie van het systeem aan.